melitta@ahol.com

(+36-1-) 330-7393 ; +36-20/9225292

Elsősegélynyújtás és más tudnivalók

 

CUKORBETEGSÉG

MI A CUKORBETEGSÉG?
DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

Arról tájékoztatták, hogy ön cukorbeteg. Orvosi néven betegségét diabetes mellitusnak hívják (kiejtve: diabétesz mellitusz). Fő tünete, hogy megfelelô kezelés nélkül az egészségesnél magasabb a vérben a cukor (glukóz) szintje. A betegség kezdetekor a  vércukor értéke nem állandóan magas. Emiatt gyakran csak laboratóriumi, akár ismételt laboratóriumi vércukor­meghatározással
lehet a betegséget felismerni.

A vércukor értéke mindenkinél öszszefügg az inzulin termelôdésével,hatásával. Az inzulin az egyedüli anyag (hormon) szervezetünkben,
amely a vércukorszintünket csökkenteni tudja. Megfelelô inzulinmennyiség, pontosabban megfelelô inzulinhatás nélkül sejtjeink nem tudják jól használni energiaforrásként a cukrot. Diabéteszben az inzulin mennyisége kevés, vagy nem eléggé hatékony. Az eredmény ugyanaz: megemelkedik a
vércukor szintje.
A betegség felismerése laboratóriumi vércukor­meghatározáson alapul. Gyakran ún. cukorterheléses vizsgálatot végeznek. Ez éhgyomri és adott mennyiségû cukoroldat elfogyasztását követôen két órával mért vércukorszint­vizsgálatot jelent (OGTT vizsgálat).

NORMáLIS VéRCUKOR éRTéKEK:

Éhgyomri vércukorszint: ≤ 6,0
Vércukor terhelés utáni 2 órás érték: < 7,8

EMELKEDETT éHOMI VéRCUKOR (IFG)

Éhgyomri vércukorszint: ≥ 6,1 de < 7,0 (azaz: 6,1­6,9)
Vércukor terhelés utáni 2 órás érték: < 7,8

CSöKKENT CUKORTOLERANCIA (IGT)

Éhgyomri vércukorszint: ≤ 7,0 ≥ 7,8
Vércukor terhelés utáni 2 órás érték: < 11,1 (azaz: 7,8­11,0)

CUKORBETEGSéG

Éhgyomri vércukorszint: ≥ 7,0
Vércukor terhelés utáni 2 órás érték. ≥ 11,1

 

A cukorbetegség többféle lehet. Mindre jellemzô a vércukor emelkedése, mégis fontos megkülönböztetnünk ôket.
A három legfontosabb típus:


1. Az 1­es típusú diabétesz mellitusz. Régebben ifjúkori cukorbetegségnek is hívták, mert általában gyermek­ vagy serdülôkorban kezdôdik. Rövidebb, hosszabb idô alatt az inzulin termelôdése folyamatosan csökken, majd megszûnik. Akár néhány hét vagy hónap (néha azonban több év!) alatt alakul ki a markáns vércukor­emelkedés. A vérben egyre magasabb a cukor szintje, de a szervezet valósággal éhezik. A vizeletben aceton mutatható ki és a beteg lehelete jellegzetesen aromás illatú. A beteg fogy, erôtlenné válik. Nagy mennyiségû cukor jelenik meg a vizeletben, így ennek mennyisége nô és emiatt szomjúság, fokozott folyadékfogyasztás alakul ki. A beteg inzulinkezelés nélkül nem tartható életben.

 

2. A 2­es típusú, régebben idôskorinak nevezett cukorbetegség esetén általában az inzulintermelés normális vagy akár fokozottabb is lehet, de az inzulin hatása csökkent.A sejtek nem tudják megfelelô hatékonysággal használni az inzulint.Így egy adott mennyiségû inzulin sokkal kisebb hatásra képes, mint az egészséges szervezetben. Orvosi nyelven ezt az állapotot nevezzük inzulinrezisztenciának. Gyakori, hogy önmagában az elhízás inzulinrezisztenciát okoz. Ebben a diabétesz típusban a betegek jelentôs része túlsúlyos vagy elhízott. A folyamat alattomosan lassú. Emiatt sokszor elôbb alakulhat ki maradandó cukorbetegséggel öszszefüggô károsodás (általában érszövôdmény), mint bármilyen panasz. Korai felismerése csak célzott szûrôvizsgálattal lehetséges.
Ez indokolt:
• 45 éves kor felett
• akinek a családjában elôfordult cukorbetegség
• testsúlya a kívánatosnál nagyobb
• vérzsírszintje kóros
• magas vérnyomásbetegsége ismert
• ismert érbetegsége van
• aki 4 kilogrammnál nagyobb súlyú gyermeket szült, vagy terhességi cukorbetegsége volt
• kis születési súly (2500g alatt)
• közvetlen családtagok korai halála keringési betegségek következtében (férfiak 50, nôk 45 éves kor alatt)

Ha a fenti kockázati tényezôk valamelyike önre illik, keresse fel családorvosát, kérje szûrôvizsgálatát!

Az összes cukorbeteg 90%­a a 2­es típusba tartozik. A betegek száma világszerte, így hazánkban is növekszik. Szinte minden családban van cukorbeteg!
A cukorbetegség elsôsorban helyes életmóddal elôzhetô meg. Súlytöbblet esetén fontos a kívánatos testsúly elérése és megtartása. Naponta legalább fél órás fizikai aktivitás és helyes táplálkozás bizonyítottan csökkenti a 2­es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

 

3. A terhességi vagy szakszóval gesztációs diabétesz. Ide soroljuk fajtájától függetlenül, a terhesség során felismert összes cukorbetegséget. Az ilyen elkülönítés oka, hogy terhesség során az optimális kezelés az anya, a fejlôdô magzat,a megszületendô gyermek egészségének kulcsa. Terhesség esetén emiatt mindig történjen szakorvosi szûrés.

Mivel minden sejtünk mûködése során cukrot használ, így a cukorbetegség szervezetünk egészét érinti. Ezen belül az erek kiemelt fontosságúak. Minden szervünk, szövetünk vérellátása az erek útján biztosított. Minél hosszabb ideig rendezetlen a cukorháztartás, annál nagyobb az érkárosodás esélye. Gyakori, hogy a cukorbetegséghez magas vérnyomás és vérzsír­eltérések is társulnak. Mindez hozzájárul az érelmeszesedés korai kialakulásához.


FONTOS TUDNI, HOGY
A 2­-es TÍPUSú DIABéTESZ:

1. Megfelelô életmóddal megelôzhetô.
2. Célzott szûréssel idôben felismerhetô.
3. Helyes kezelés esetén a szövôdmények elkerülhetôk.
4. Az ön aktív együttmûködése nélkül nincs sikeres kezelés.