melitta@ahol.com

(+36-1-) 330-7393 ; +36-20/9225292

Kiskarácsony, nagybiznisz

Kiskarácsony, nagybiznisz

Valamikor a karácsony elképzelhetetlen volt ünnephez kapcsolódó szokások nélkül. Mindezekből mára hagyományőrző szándékkal felelevenített kedves emlékek maradtak.

Mi most elevenítsünk fel néhányat.

Az ünnep előtti negyedik vasárnap kezdődik és december 24-ig tart Advent, a karácsonyra való előkészület időszaka. Koszorúkészítés mellett minden vasárnap eggyel több gyertyát kell meggyújtani. Az estéket egykor a gyertya mellett, adventi dalok éneklésével töltötte a család.

A decemberi népszokások sorát a Luca napja nyitja. December 13-án Szent Luca átalakult boszorkánnyá. Elriasztása céljából a kulcslyukba fokhagymát dugtak, az ajtófélfába kést állítottak, az ajtóra fokhagymával keresztet rajzoltak, vagy a seprűt keresztbe rakták.
Ezen a napon a lányok megjósolták jövendőbelijüket, a fiúk pedig meglátogatták a lányos házakat, és cserébe jókívánságért ajándékot vártak. Ha nem kaptak, átkozódtak…

Karácsony napján az ünnepi vacsorához a gazdasszony kikészített minden jót az asztalra. Imádság után először mézbe mártott fokhagymát és dióbelet ettek gonoszűző céllal, és ma is tovább élő szokások szerint halat, bejglit, almát.

Roskadásig terített asztal most is tartja magát, viszont a falusi élet változása, a városiasodás a múlt században fokozatosan elhalványította a karácsonyi szokásokat, cserébe az ajándékozás lett a karácsony főszereplője.  Tartja magát a faállítás, telis-tele a város olcsóbb és méregdrága fákkal, de aki lusta válogatni, online is rendelhet.

Legfontosabb: mi van alatta? És ez indította el a nagy ünnepi shoppingot, kezdve a fekete péntektől (kibővítve szombatra és vasárnapra) egészen december 24-ig.

Zene szól, Mikulások csatangolnak az utcákon, apró, gyerekeknek szánt édességek mellett ünnepi értékesítést menedzselnek. Kitesz magáért a marketing- és reklámpiac, fényes díszben valamennyi árusítóhely, tereken alkalmi sátrakban, plázákban és csillogó márkaboltokban „hihetetlen” kedvezményekkel csábítják a népet, bedobnak bóvlit, gagyit és minőségi árut, amit csak szem-száj megkíván. Minden eladó…

Ennek ellensúlyozása lehet a saját kézzel készített ajándék. Benne van a törődés, a kreativitás és az, hogy személyre szól. Boltról boltra rohangászás, webshopok kutatása helyett ötletelést és némi kézügyességet kíván. És ha már megvan, hogy kinek, mit, mindössze az "alkatrészeket" kell beszerezni.

Ilyenkor nemcsak meglepődik és elérzékenyül a megajándékozott a neki készült ajándéktól, de valamit előhoz az eltűnt idők karácsonyi ünnepek hangulatából: a szeretetet.

 

Váczy András