melitta@ahol.com

(+36-1-) 330-7393 ; +36-20/9225292

Különleges helyek és jelképek

Márton napja: eszem-iszom, dínomdánom

Váczy András:

Márton napja - eszemiszom, dínomdánom

Márton napja, november 11-e nem tartozik nagy ünnepeink közé, a mai házi asszony nem készülődik napokkal, hetekkel korábban rá, nem várják a gyerekek sem. Meglehetősen fékezett habzású az ismeretünk e napról, azt tudjuk, hogy ilyenkor libát szokás enni, és hogy volt valami papi személy, akinek köze volt a gágogó jószágokhoz.

tovább...
 

Váczy András bemutatja: A szívszikla

Amikor lelki és testi nyugalmat kívánva elhagyjuk a hétköznapokat morzsává őrlő nagyvárost, és békésen poroszkálunk a Pilisben, nem is sejtjük, hogy rejtélyes energiamezők, piramisok és egy ősi rend titkainak nyomdokain járunk. Jó tudni, az időutazás nemcsak történelmi mélytúra, hanem más és több: energiával feltöltődve, szemlélődő nyugalommal gazdagodva térünk meg az útról.

tovább...
 

Váczy András bemutatja: A gyógyerejű Kálvária domb

Fegyvernek Szolnoktól 35 kilométerre található, ott pedig a nevezetes Kálvária domb.

Ebből a dombból energia sugárzik, nem is akármilyen intenzitással.   Gyógyító hatásáról a szájhagyomány útján terjedő elbeszélések szerint már a középkorban rebesgettek furcsa, szinte hihetetlen dolgokat.

tovább...
 

Váczy András bemutatja: Enegiaerdő

Valóságos gyógyulás a misztikus erdei séta...

Éppen a szlovén-magyar határ mezsgyéjén, Dobronak falu erdejében egy lazítós erdőjárás kikapcsol a világzajból, némileg olyan, mintha megállt volna az időóra mutatója, mindössze hajdan volt történések legendája szövi át az évszázadokat.

tovább...
 

Váczy András bemutatja: Csodakövek a Bükkben

Nyugat felé, Miskolctól húsz kilométerre a Bükkben, hegyekkel körbezárt völgykatlanban van egy kis község: Bükkszentkereszt.  Lenyűgöző szépségű kirándulóhely, szubalpin gyógyhely, a helyi hegyvidéki klíma jó hatással van a légúti-, a pajzsmirigybetegségben és a vérszegénységgel szenvedőkre.
Arról nem szólva, hogy csodakövekre lelhetünk…

tovább...
 

Váczy András bemutatja: Majk - a néma szerzetesek hagyatéka

Északra haladva, a Vértes nyugati lábánál, Oroszlánytól egy kőhajításra, a közép-európai barokk egyik legszebb műemlékegyüttese tárul fel. Történelmi levegőt áraszt, és ámulásra késztet. A színhely: Majk.

 


tovább...
 

Hegyestű: a gyógyító nyugalom hegye

 

Zánka fölött, a Balaton-felvidéken magasodik Magyarország megejtően látványos geológiai káprázata, a Hegyestű. Kőorgonasípok, óriási bazaltoszlopok sorakoznak, kikerekedik az ember szeme, leesik az álla, és beleborzong. Pár perc teltével bársonyos nyugalom burka borul rá, derűsnek érzi a világot és benne magát. És ez nem múlik később sem… Nem kétséges: titokzatos erőforrás fészkel a Hegyestű vidékén.

tovább...
 

Békesztúpa

A Mátra aljában, a Zagyva völgyére néző lankáson, közvetlenül a 21-es út mellett, egy festői szépségű helyen fekszik a Kőrösi Csoma Sándor Emlékpark, melyet a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség hozta létre és tartja fenn az egyetemes emberi értékek, valamint nemzetünk ősi hagyományának felbecsülhetetlen értékei hirdetésének, fenntartásának és ápolásának céljából.

tovább...
 

Csodatévő koporsó

Átányban kibukott a földből egy kőkoporsó. A jelenség okát, noha volt médiahűhó és varázsló ceremónia, homály burkolja. Először bántott, aztán jót tett a síremlék. Ez az áldásos mozzanat kedvezett a kegyhellyé válás opciónak. Megnéztük.

tovább...
 

Attila domb

Alighanem, bolygónk egyik legerőteljesebben sugárzó helye a Budapesttől  nagyjából 70 kilométerre fekvő Tápiószentmárton melletti Attila-domb.

tovább...
 

Turul madár

Kézai Simon írja erről 1283-ban a következőket: „Atilla király címere pedig, melyet saját pajzsán viselni szokott, olyasforma madár volt, melyet magyarul turulnak hívnak, fején koronával. Azt a címert a hunok egészen Géza fejedelem koráig, amíg mint közösség kormányozták magukat, mindig magukkal vitték hadaikban."

tovább...
 

Rózsakő Badacsony

A Rózsakő Badacsony egyik nevezetessége, amely a Kisfaludy-ház felett található, lapos bazalttömb. Kisfaludy Sándor feleségével, Szegedy Rózával szívesen üldögélt ezen a kövön, a Balaton szépségében gyönyörködve. A kő nevét Szegedy Rózáról kapta.

tovább...
 

Kutna Hora Csonttemplom

Kutna Hora város Sedlec negyedében áll egy Csonttemplom.

A Csonttemplom története igen különös: állítólag az 1300-as években harmincezer ember halt meg pestisben, akiket, a huszita háború áldozataival együtt, el is temettek a város temetőjében.

tovább...
 

Főnix madár

A főnix  - misztikus madár, amely az áldozati tűzben elégett, majd hamvaiból újjáéledt.  Hérodotosz nevezte ezt a legendás állatot először főnixnek, mivel jobbára pálmafa tetején látták ücsörögni, a pálma pedig a görögben phoinix.

tovább...