melitta@ahol.com

(+36-1-) 330-7393 ; +36-20/9225292

Váczy András bemutatja: Majk - a néma szerzetesek hagyatéka

Északra haladva, a Vértes nyugati lábánál, Oroszlánytól egy kőhajításra, a közép-európai barokk egyik legszebb műemlékegyüttese tárul fel. Történelmi levegőt áraszt, és ámulásra késztet. A színhely: Majk.

 


Amit látunk, azt az Esterházyak jóvoltából a kamanduli szerzeteseknek köszönhetjük. Róluk annyit, hogy olasz eredetűek, és nálunk a 17. század végén jelennek meg. Külsejükre jellemző a széles skapuláréval kombinált fehér kámzsa, a borotvált fejtető, a hosszú szakáll. Sajátos fogadalmuk a némaság, beszélniük – a perjel engedélyével – évente két-három alkalommal, 3-3 napot lehetett. Egyébiránt egész évben hallgatagon elmélkedtek és kertjeikben, műhelyeikben szorgoskodtak.

 


Síri csend és lelki béke


1733-ban kezdődött, cirka negyven év teltével készült el a magas kőkerítéssel elzárt kivitelű barátkolónia, beleértve a belső kerteket, a főépületet, egy kápolnát és 17 remetelakot. Utóbbiak úgy hasonlítanak egymásra, akár a tojások, az üde zöld pázsitból piros cserepükkel, fehérre meszelve villannak elő.

 

Szigorú egyszerűségüket oromzati címer és ovális ablak oldja. Egy közülük múzeum, a többi panzió. Az eredeti kamanduliban visszafogott berendezésű hálószoba, oltárképes privátkápolna, műhely és kamra van, a panzióváltozat konyhával, két hálószobával, fürdőhelyiséggel komfortos apartman.


Extra látványosság a központi kápolna: toronyóráját műholdról érkező jel irányítja, negyedóránként pedig a Harmonia Caelestis zenei gyűjtemény darabjai hangzanak fel. Tornyából csodás kilátás nyílik a környékre…

 


Túl a remeteségen, annak történelmi és kulturális jelentőségén, a hely vonzerővel bír.  A hajdani, néma szerzetesek elmélyülésének, bölcselkedésének, belső vizsgálatának levegője lengi át ma is. Kibillenve a hétköznapi pörgésből, jó ott lenni. De van itt más is…

 

Életerő töltőállomás


A lebontott templom helyén csillag alakú, dupla Szent György-vonal kereszteződést találtak a radiesztéták. Bolygónkat Szent György-vonalak hálózzák be, kialakulásuk a Föld mágnesességére vezethető vissza. Kínában sárkányvonalnak nevezik a rezgéseket, melyek kereszteződéseikben elképesztő energia koncentrálódik. Aki több időt tölt ott, érzi, hogy feltöltődik energiával, és immunrendszere helyreáll.

 

Itt a Kárpát-medencében meglehetősen sűrű a háló, nem véletlen, hogy templomok építésekor számoltak ezzel, és meghatározott helyre építették a katedrálisokat, templomokat. Szent helynek számított a többszörös kereszteződés, ahogy teszem azt, a Stonehenge-nél, a piramisoknál, Lourdes-ban és az Árpád-kori templomoknál. A Szent György-vonal pozitív energiájának sugárzása hatott a hívők lelkiállapotára, a meditatív állapotra, a testi-lelki harmóniára.

 

 

Majkon az embert a pozitív sugárzás által bizsergés fogja el. Akár így, akár úgy, a lényeg, hogy ott lenni jó érzés.