melitta@ahol.com

(+36-1-) 330-7393 ; +36-20/9225292

Békesztúpa

A Mátra aljában, a Zagyva völgyére néző lankáson, közvetlenül a 21-es út mellett, egy festői szépségű helyen fekszik a Kőrösi Csoma Sándor Emlékpark, melyet a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség hozta létre és tartja fenn az egyetemes emberi értékek, valamint nemzetünk ősi hagyományának felbecsülhetetlen értékei hirdetésének, fenntartásának és ápolásának céljából.

Legfőbb vonzereje egy hagyományos buddhista kegyeleti emlékmű, a Kőrösi Csoma Sándor Békesztúpa, amely nagy tudósunknak állít méltó emléket. Halálának 150. évfordulója alkalmából épült 1992-ben. Szent épület, tele ereklyékkel és felszentelt tárgyakkal. Közelében békességet és nyugalmat talál minden zarándok és látogató. Ezt sokan fedezték már fel, és járnak vissza rendszeresen.

A sztúpáról szóló legfontosabb szövegek szerint, ha egy sztúpát helyesen, az előírásoknak megfelelően építenek meg, akkor hosszú és betegségektől mentes életet eredményez. Nyilvánvaló, hogy a világmindenségben nincs olyan hely, ahol ne élnének szellemek, akik a bőség és a jóllét fenntartói. Manapság a bányászat, az autópályák, a lökhajtásos repülőgépek robaja, valamint a környezet elszennyezése és meg nem becsülése árt nekik. Az okozott ártalmak visszahatásaként az embereket és az állatokat betegségek kínozzák, és ismeretlen, gyógyíthatatlan betegségek tűnnek fel, a hanyatló kor emberét a vágy, a gyűlölet és a féltékenység tüzeli. A Békasztúpát azért építették, hogy elcsituljon a betegségek, éhínség, háborúk és viszályok okozta szenvedés forgataga, valamint azért, hogy a kedvező erények, az értékes tulajdonságok és a jóllét betöltsön mindent, s hogy a világegyetem minden lénye szakadatlan élvezhesse a boldogság, szabadság és béke fényének ragyogását.

Miután Buddha megvilágosult, elhagyta testét, hamvai között tanítványai csodálatos módon gyöngyökhöz hasonló ereklyéket találtak oly nagy mennyiségben, hogy nyolc vázát töltöttek meg velük. 2006. július 8-án a Dalai Láma Őszentsége születésnapjának alkalmával a Békesztúpában ünnepélyesen elhelyeztek három szent ereklyét. A gyöngyök szaporodnak. Sem a hamvak között talált ereklyegyöngyök létrejöttére, sem pedig csodás szaporodásukra nincs természettudományos magyarázat. Az anyagelvű szemlélet számára megoldhatatlan rejtély.

Ha ellátogatunk a sztúpához, szemtől-szemben állhatunk a megmagyarázhatatlannal, a felfoghatatlannal, a csodával. Nagyon ritka és értékes lehetőség ez arra, hogy bármelyikünk vallásra, fajra való tekintet nélkül az ereklyékkel közvetlen kapcsolatba kerülhessen. És nagy áldás, mert ha megnyitjuk szívünket az ereklyékből áradó megvilágosult szellemi energia felé, gyógyító erőt kapunk, mellyel leküzdhetjük testi, lelki betegségeinket és akadályainkat. Lecsitíthatjuk a szenvedést és a negativitásokat; békét és harmóniát hozhatunk létre magunkban és környezetünkben: a szent ereklyék áldása egyfelől megtisztít a mindannyiunk elméjében-lelkében és a környezetünkben működő ártalmas, romboló negatív erőktől, másfelől pedig megerősíti és megszilárdítja a pozitív fejlődést hozó áldásos, gyógyító erőket, valamint egyensúlyt, harmóniát teremt.

 

Váczy András