melitta@ahol.com

(+36-1-) 330-7393 ; +36-20/9225292

Hegyestű: a gyógyító nyugalom hegye

 

Zánka fölött, a Balaton-felvidéken magasodik Magyarország megejtően látványos geológiai káprázata, a Hegyestű. Kőorgonasípok, óriási bazaltoszlopok sorakoznak, kikerekedik az ember szeme, leesik az álla, és beleborzong. Pár perc teltével bársonyos nyugalom burka borul rá, derűsnek érzi a világot és benne magát. És ez nem múlik később sem… Nem kétséges: titokzatos erőforrás fészkel a Hegyestű vidékén.

 

 Szépség és tisztaságA 337 méterre magasodó, a Balaton felől szabályos kúp alakú hegy északi felét az egykori kőbánya lefejtette, a visszamaradt, közel 50 m magas bányafal azonban felfedi számunkra az 5-6 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejét.

A vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el. Egyedülálló természeti csoda, európai viszonylatban is ritkaságszámba megy.

Könnyű sétával vagy kerékpárral lehet feljutni a hegyre, közben bele lehet mélyedni a környék hegyvonulatainak, a mélyben húzódó völgyeinek és a Balaton megindító panorámájába. Ráadásul a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park részeként kiemelten védett terület: a levegő káprázatos tisztasága átszellőztet testet-lelket.

 Végtelen béke és életerő


Mindazonáltal, túl a természeti szépségen, a Hegyestű különlegessége, hogy környékén energia áramlik, és a hegytető rendkívüli hatással van a testre, energiával tölti fel és ellazítja azt. Ez az erős kisugárzás és az energiaharmonizáló erő miatt sok évszázad óta járnak ide a betegséggel küzdők, mondhatni: a Hegyestű a gyógyulni vágyok zarándokhelye.


Egy törzslátogató mesélte, hogy a növényekkel és mohával teleborított kövekből sugárzó természetes energia hatására nyugalom árad szét testében-lelkében. A hegyet körülvevő titokzatos aura, a hangok, a színek és az illatok óvóan körbeveszik, átfonják, beburkolják és magukkal ragadják. Mindettől átitatódva úgy érzi, mintha maga is részévé válna az anyatermészetnek. És minden kirándulás felüdítette, megerősítette, életigenlőnek és egészségesnek érezte magát.