melitta@ahol.com

(+36-1-) 330-7393 ; +36-20/9225292

Turul madár

Kézai Simon írja erről 1283-ban a következőket: „Atilla király címere pedig, melyet saját pajzsán viselni szokott, olyasforma madár volt, melyet magyarul turulnak hívnak, fején koronával. Azt a címert a hunok egészen Géza fejedelem koráig, amíg mint közösség kormányozták magukat, mindig magukkal vitték hadaikban."

Vörös alapon fekete turulos címerpajzsot tart Atilla hun uralkodó a Képes Krónika miniatúráján.

„Az Úr megtestesülésének nyolcszáztizenkilencedik esztendejében Ügyek ... Mágóg király nemzetségéből való igen nemes vezére volt Szcítiának, aki feleségül vette Dentü-Mogyerban Önedbelia vezérnek Emes nevű leányát. Ettől fia született, aki az Álmos nevet kapta. Azonban isteni, csodás eset következtében nevezték el Álmosnak, mert teherben lévő anyjának álmában isteni látomás jelent meg turulmadár képében, és mintegy reá szállva teherbe ejtette őt. Egyszersmind úgy tetszett neki, hogy méhéből forrás fakad, és ágyékából dicső királyok származnak, ámde nem a saját földjükön sokasodnak el." (P.mester: A magyarok cselekedeteiről, 1217 előtt.)

Középkori magyar hagyományok arról beszélnek, hogy a Pilisben csodálatos madarak éltek, akik nagyon régi, ősi magyar romokat őriznek. Olyan változat is maradt reánk, hogy ez a mesés madár egy barlangot őriz, ami a föld alatti világba vezet.