melitta@ahol.com

(+36-1-) 330-7393 ; +36-20/9225292

Amit a babérlevélről tudni kell

 

A babérlevél (albertlevél, illatfa, szagos levél) a legrégebben ismert és a legelterjedtebb fűszernövények közé tartozik. Átható illatú, jellemzően kesernyés ízű.

 


Régebbi korokban általában a győzelem jelképeként használták. Szent növénynek tartották és a klasszikus görög időkben Apollóval hozták szoros kapcsolatba. A görögök, rómaiak babérkoszorút helyeztek ünnepeltjeik fejére, valamint a győzteseket, hadvezéreket, sportolókat is azzal koronázták.  Számos műalkotáson, érmén is megtalálhatjuk.

 

Szaturnália ünnepén a rómaiak babérkoszorúval díszítették otthonaikat. Később hagyománnyá vált, hogy újévkor a barátok babérágat adtak egymásnak annak reményében, hogy az eljövendő esztendő gyümölcsöző legyen.

A Grand Prix győztese ma is babérkoszorút kap, a brit királyi ház költőjét ma is koszorús költőnek nevezik, mivel a görögök és rómaiak babérkoszorúval díjazták a költőket.

 A hagyományok szerint a babér a Nap fája. Védelmet nyújt az emberi testet érő sátáni gonoszságok ellen. Több mindenért javasolják, alkalmazzák a babérfüstöléssel kapcsolatos kis szertartásokat.

Például:

Lakásunk kifüstölése annyi babérlevéllel történjen, ahány szobánk, helyiségünk van. Az, hogy kisebb vagy nagyobb, azaz nem egyformák a levelek, nem számít! Egy kis tálba tegyünk száraz babérlevelet, gyújtsuk meg és járjuk körbe vele a szobát - ezt követően gyújtsunk egy másikat és így haladjunk tovább. A füstölés szertartása alatt gondoljunk a helyiség negatív energiáinak megszüntetésére! Tudatunkat, testünket, lelkünket járja át az a jó érzés, hogy egy megtisztított lakásban fogunk élni, ahol jól érezzük magunkat. A tálkában maradhat az előző babérlevél hamuja, nem kell kiszórni, csak a legvégén az összeset. Nagyon fontos a füstölés után alapos szellőztetés, akár egy jó kereszthuzatot is érdemes csinálni.

 A babérleveles füstölést ajánlom azoknak, akik új házba, albérletbe költöztek, ahol előzően valaki eltávozott az élők sorából, ahol betegeskedtek, ahol előzőleg valamilyen függőséggel élő személy lakott, ahol nem tudnak aludni, vagy  bármilyen zavaró, nyugtalanító tényező honolt - honol.A babér a konyhában is szép dekoráció lehet, egyben spirituális védelem szempontjából is ajánlott. Pár babérágat rafiával átkötve lefelé lógassunk, társíthatunk mellé piros csípős paprikát, egy két fej fokhagymát, ugyanúgy lelógatva és rafiával hozzákötve.
Esküvő alkalmával, a díszítő elemek közé is érdemes csempésszen legalább egy kis  ágat, levelet! Lehet friss, vagy szárított. Azt mondják szerencsét hoz az ifjú párnak, és megvédi őket a legtöbb rossztól.A babért használják gyógyításra is. Kenőcsökben alkalmazva hatékony a reumás panaszok ellen. A ficamok és rándulások gyógyulását is elősegíti.

Csecsemőknél, kenőcsként külsőleg alkalmazva csökkenti a hasfájást.

 

Babérleveles hajöblítő

Ha szeretnéd vöröses árnyalatra színezni a hajadat ajánlom ezt a babérleveles oldatot!

Hozzávalók:

1 marék babérlevél
1 l víz

Babérleveles hajöblítő

Elkészítés

Főzd a maréknyi babérlevelet a liter vízben 20 percig. Szűrd le és hűtsd kellemesre(kéz meleg) és ha ezzel az oldattal öblíted át a hajad vöröses árnyalatú lesz!:-)A babérlevél hatóanyagai az illóolajok, a csersav és a keserű anyag. Mint minden gyógyhatású növénnyel, a babérlevéllel is óvatosan kell bánni, mert pl. nagy mennyiségű fogyasztása esetén mámoros állapotot idézhet elő. Kenőcsként először kis helyen próbáljuk meg, nehogy allergiás reakciót váltson ki.