melitta@ahol.com

(+36-1-) 330-7393 ; +36-20/9225292

Ha én nem változtatok, más nem fog helyettem!

Önmagad gyógyulásáért sok mindent tehetsz. Első az ok-okozat megkeresése, mert ha már testi panasz van, ott már a lélek nagyon beteg. A gyógyulást gyorsan akarja mindenki, pedig az is idő, a visszaállítódási folyamat ideje. Nem akarok senkit elkeseríteni, de előfordulhat, ha sokat totojázunk, kifutunk az időnkből, a földi időből és akkor már csak az utolsó mérföldet lehet, kell leghumánusabban végigcsinálni, magunknak, környezetünknek. A betegségtünetek figyelmeztetnek  arra, hogy felfogásunkon, hozzáállásunkon, életmódunkon változtatnunk kell.

Vegyünk hát a  példákat: leggyakoribb a szeretethiány, amiben ha valaki akár párkapcsolat, de akár szülői vagy más vonalon szenved sokáig, megbetegszik. Egyik bajból kijön és megy bele a másikba. Nem szabad koldulni senki szeretetéért. Van az úgy, hogy egy idegentől kapjuk meg azt, amit addig sose éreztünk. Legtöbb cukorbeteg akivel beszélgetek, a szeretethiányt hozza fel okozatként. „ kislányként a bátyámat jobban szerették, másik úgy vártam, hogy csak egyszer kimondja anyám, mennyire szeret, nem szeretett a mostohám, mindig útban voltam neki, tudod te mit jelent olyan családban élni ahol nem szeretnek, mert neked más az apád, és ezek a gyerekek, felnőttek aztán egy életen át inzulinosokká váltak.
Akiknél cukorbetegség alakul ki,  ez a probléma, előfordulhat, hogy úgy érzik, kevés szeretetet kapnak, vagy ha ebben nincs hiány, valamiért nehezen tudják befogadni azt.

Párkapcsolatban nőknél a mellrák a leggyakoribb, amit követhet bármilyen más nőgyógyászati nyavalya. Aki nem tudja nőként megélni a szerelmet, nincs szexuálisan kielégülve, legyen az párja hibájából, vagy mert nem tud feloldódni, sajnos idővel nőgyógyászati vonalon jelentkezik a legtöbb probléma. Ugyancsak gyakori  az is, ha valaki tiltja magában a testiséget párja felé, mert neki nem jó, netán nem mer szólni, olyan cisztákat, daganatot képes tudatosan kialakítani, ami hosszú ideig pokollá teszi az életét, csak azért, hogy addig se kelljen együtt lenni azzal az emberrel, akit nem szeret. Rákos daganat: Elfojtott harag, bánat

Megfelelési kényszer – rá kell jönni, hogy egyedül magunknak kell megfelelni, úgy és olyan formában ami nekünk jó. Amikor egy anya, azt mondja a gyermekének, egy barát a barátnőjének, hogy jaj de meghíztál, vagy nem gondolod, hogy le kéne fogyni?  - az az ember nincs tisztában azzal, hogy a másiknak lehet egy hormonális problémája, egy genetikája ami miatt nehezebben adja le a kilóit. Annyit azonban elér, nevezzük „ mumusnak” hogy elkezdi megbetegíteni a másikat és az a szerv veszi is a rossz rezgést ami gyenge. Minden gyógyulás kulcsa a saját tudatunkban van.  Az elhízás egyrészt utalhat arra is, hogy az illető úgy érzi, nem kap kellő figyelmet, ezért plusz kilókkal próbálja "hangsúlyozni"  jelenlétét, másrészt viszont okozhatja visszahúzódás, gátlásosság, ilyenkor a maga köré vont felesleggel igyekszik védőfalat építeni. Az étvágy - Az étel az életet szimbolizálja, és egyfajta életörömnek, élvezetnek is tekinthető. Az étel tehát egyaránt kielégíti a fizikai és érzelmi igényeimet is. A mértéktelen evés azt jelzi, hogy kompenzálni akarok,még több „életet" veszek magamhoz, mert szükségem van arra, hogy a belül érzett űrt kitöltsem. Mély és erős szeretethiányra, szeretetéhségre utal, esetleg a feszültségemet akarom csökkenteni. Az is elképzelhető, hogy egyszerűen csak egy olyan elfoglaltságot jelent a számomra, amely közben nem kell saját magamon gondolkodnom. A táplálkozás jelenti számomra a szabadság és elégedettség érzését. Ha az édeset kívánom, akkor alacsony a vércukorszintem, amely az életkedv elvesztéséhez vezet. A gyermekek azért szeretnek mindent, ami édes, mert nekik rendkívül sok szeretetre van szükségük. A farkasétvágy minden esetben azt jelenti, hogy a szívet érte sérülés. Több szeretetet kell adnom, és persze kapnom is (gyermekeimtől, páromtól, barátaimtól)


A düh egy spontán vészkiáltás, egy belső lázadás, a mély elégedetlenség kifejeződése
. Kétéves kor előtt csupán egyfajta reagálási forma bizonyos rossz érzésekre (hideg, éhség, stb.), később azonban a tiltásokkal szemben mutatott ellenállásba fordul át. Esetleg lehet érzelmi zsarolás, uralkodás eszköze. Az elárasztó érzelmek a máj területére koncentrálódnak, és olyan mérgek megjelenését okozhatják, amelyek könnyen májproblémához vezethetnek. A gondolataim összesűrűsödnek, érzelmeim felerősödnek, olyannyira, hogy már semmit nem látok világosan. Felmegy a vérnyomásom és vérvörös leszek a méregtől. Mi az, ami engem ennyire zavar, és amitől úgy érzem, szétrobbanok? Ha dühös vagyok, fontos, hogy rájöjjek, mi váltotta ki ezt az állapotot.


Gyerekeknél gyakori, hogy bekerül az ellenőrzőbe egy rossz jegy, egy beírás, ami miatt rosszul érzi magát, mert nem úgy teljesít, mint a többi. Lassú, vagy hiperaktív, netán még be is pisil. A szülő gyakran ráförmed, megtiltja neki ezt vagy azt, a tanítót okolja, az meg a szülőt és az egésznek a gyerek issza meg a levét. Egy életen át képes cipelni egy igazságtalanságot, gúnyolást, ami miatt ő kevesebbnek érzi magát. Emésztési gondok lépnek fel, alvászavar és akár nyugtatókon él. Emésztési zavarokkal járhat, ha az érintettek számára bizonyos dolgokat nehéz - a szó átvitt értelmében véve - megemészteni, illetve az is lehet, hogy inkább "lenyelik" a sérelmeket, hogy kerüljék a konfrontálódást.
Ugyancsak gyerekeknél ha sérv alakul ki, egyértelműen túlterheltségre utal, természetesen nem csak fizikai értelemben. Egy családi viszály a háttérben, a szülők válása stb.


Álmatlanság esetében legtöbbször idegesség, a kihívásoktól való félelem áll a háttérben, de okozhatja bűntudat is.

Daganatos megbetegedés: okozhatja olyan régi sérelem, traumatikus élmény vagy szomorúság, amit éveken keresztül cipelt magával lelki teherként az illető.

Asztma: Az életben sok sérelmet nyeltél le, fulladsz valamitől, valakitől.

Pajzsmirigy – Sértődöttség, mások által szavakban megélt bántások, megjegyzések.  Soha nem tehetem azt, amit akarok, mert meg kell felelni másoknak, mit mondanak, gondolnak rólam. Nekem mindig várnom kell valamire, valakire. Mikor kerülök sorra?.

Tüdő: szabadság, kapcsolat a külvilággal, kommunikáció, vitalitás.

A fej mindig a gondolkodással, agyalással függ össze. Ha migrénem van, a test üzen számomra: valamit tudatosítanom kellene magamban, változtatnom kell bizonyos dolgokon. Gyakran kísérik látászavarok, hányás. Nem tudom elfogadni, se látni, se megemészteni nem akarom azt, ami az életben velem történik. Olyan helyzet miatt szorongok, amelyben képtelen vagyok egy döntés meghozatalára. Úgy érezem, elvárásokat támasztanak velem szemben, és bennem kialakuló ellenállás erős fejfájás, migrén formájában jelentkezik. A fejfájásnak számos oka lehet. Például kényszerítem magamat arra, hogy valamilyenné váljak, vagy valamit megtegyek. Mentálisan túl erősen próbálok valamit elérni, vagy rögeszmésen az esetlegesen bekövetkezhető dolgokra koncentrálok, és aggódom amiatt, hogy mi vár engem a jövőben. Ez erős szorongást és stresszt eredményez. Talán nagy nyomást okozó események résztvevője voltam. Az is előfordulhat, hogy kudarc ért, kétségek gyötörnek, utálom magam, amely kritikát, sőt inkább önkritikát eredményez.


A zavarok felét pszichoszomatikus panaszok teszik ki, és ezek szervekre gyakorolt hatásait orvosilag nem lehet mérni.
Igazi szervi problémák nélkül további szervi működésbeli zavarok alakulhatnak ki, például légzési-, keringési zavarok, gyors szívdobogás, ájulás, azonosíthatatlan eredetű fejfájás, hát- és gerincfájdalmak, emésztési zavarok, étkezési panaszok - hasmenés, székrekedés, hányás, testsúlyváltozás -, szexuális zavarok, bőrtünetek, és még hosszan sorolhatnánk.


Ha sikerül kideríteni a probléma forrását, akkor orvosi segítség mellett mi magunk is elkezdhetünk javítani a dolgokon.

Pl: első lépés, minden reggel ha kinyitottam a szemem, megittam a teámat, kávémat kiszellőztetek és keleti irányba széttárom karjaimat, mintha valaki szaladna felém, és befogadom a nap adta energiákat. Örülök annak, hogy felkelhettem és tudom, én teszem jobbá, szebbé a mai napomat. Nem kerül semmibe!

Hasonló hatással bír, ha két kézzel az ég felé nyújtózunk. Ezt sokszor ösztönösen tesszük.

Napközben lehetőség szerint, valamilyen kapcsolatba kerülünk növényekkel, virágokkal. Megöntözöm azokat, vagy leszedem a száraz leveleket. ( ha nem otthon vagyunk, irodába, munkahelyen is legyen valamilyen növény ) Nagyon jó a léleknek, ha bemegyünk egy virágboltba, csak nézelődni, nem kell venni semmit, kidobni nem fognak. Az a sok színes energia, nyugtatja az agyat, csökkenti az indulatokat.

Elalvás előtt, akinek van lehetősége kutyát sétáltatni, kis – nagy állattal foglalkozni, simogatni, nagyon szerencsés, mert ez önmagában oldja a blokkokat. De ugyanolyan jó hatással van ránk, ha kacsákat etetünk bármilyen tónál, csak nézzük őket és csak úgy vagyunk.  A világ mostanra sokat változott, ezért fontos, hogy nyitottak maradjunk az új ötletekre és gondolatokra, amelyek számos probléma megoldását adhatják.

Természetesen betegségünk hátterében sokkal összetettebb probléma is állhat, mint amit mi magunk orvosolhatunk, éppen ezért szükségünk lehet különböző szakemberek segítségére ahhoz, hogy meggyógyuljunk. Ha műtét előtt állunk, és megértjük, miért kerültünk ebbe a helyzetbe, nagy valószínűséggel, sokkal hamarabb felépülünk majd az operáció után, mint az, aki nem akarta tudni vagy tudomásul venni, mi történik vele.

Ráadásul, ha nem értjük betegségünk üzenetét, az orvosi kezelés látszólag hatásos lehet ugyan a betegség eltüntetésében, de a probléma később új formát öltve, más szerveinket megtámadó betegség formájában újra jelentkezhet.